Armoede

Een nieuwe hulpverlening industrie meldt zich aan. De media stort zich massaal op de enorme grote groep mensen die onder de armoede grens leven.
90 duizend huishoudens worstelen met problematische schulden en kunnen daar zonder hulp niet meer uitkomen. De groep zal waarschijnlijk veel groter zijn omdat dit de huishoudens zijn die bekent zijn. Maar hoe ontstaan die schulden?
Zijn die schulden altijd te wijten aan de schuldenaar? In de participatie maatschappij wordt vaak de oorzaak bij de schuldenaar zelf gelegd.
Wanneer er sprake is van roekeloos gedrag kan een ieder zich voorstellen dat dit zal leiden tot financiƫle problemen. Wanneer er sprake is van een verslaving aan drank , drugs en gokken maar ook een koopverslaving zal dit uiteindelijk een financieel probleem vormen.
Maar wanneer je niet roekeloos, verslaafd , of koopziek bent, dan kan je makkelijk ongemerkt in de problemen komen zeker bij een laag inkomen.

Een van die oorzaken kan de automatische afschrijving zijn.
Wanneer je terugkerende kosten hebt, huur, hypotheek, energie, etc…dan verplicht men bij aangaan van die overeenkomsten je meestal tot akkoord voor het automatisch af te schrijven huur, hypotheek , premie ed…. van je bankrekening .Bij dat akkoord kom je ook overeen wanneer die afschrijving plaats vind. De maandelijkse afschrijving vindt meestal plaats aan het einde van de maand. Maakt het dan uit wanneer? Ja zeker!
Als je de bankafschriften nakijkt kom je al gauw tot de ontdekking dat deze afschrijvingen veelal niet op de afgesproken datum worden afgeschreven maar steeds eerder dan de eerdere afgesproken datum.
Ja het kan zijn de afgesproken datum in weekend valt en dan wordt de afschrijving op de vrijdag voor of de maandag na die datum uitgevoerd. Niks aan de hand…
Bij deze energie leverancier werd afgesproken dat de betaling zou plaatsvinden op de 21e van de maand. automatische afschrijvingen werden de laatste 7 maand en op de volgende data uitgevoerd: 20 juli 2015 ( maandag), 20 augustus 2015 (donderdag) 21 september 2015 (maandag) 20 oktober 2015 ( dinsdag) 20 november 2015 (vrijdag) 21 december 2015 ( maandag)
18 januari 2016 ( maandag).
Maakt het wat uit? Met een laaginkomen is op de afschrijf data vaak het inkomen (nog) niet bijgeschreven op de rekening van de schuldenaar.
Tsjaa en dan lukken die afschrijvingen niet.
Wanneer dit de nou de enige organisatie is die op deze wijze incasseert dan is de ellende nog wel te overzien. Maar helaas…
De zorgverzekering die kan er ook wat van…
De ene keer in laatste week van de maand voor de eerste van de volgende maand de andere keer de week na de eerste van de maand. Zo ontstaat er dus een verwarring over wat er nu wel of niet is afgeschreven. Bij navraag bij de zorgverzekeraar met de eenvoudige vraag of ze nu wel of niet hebben afgeschreven krijgt men als antwoord dat ze dat pas na 2 weken kunnen zien.
Wanneer de afschrijving mislukt is, zie jijzelf dat dus niet gelijk. Maar de incassant ook niet.
Wat nu? Want inmiddels is de energie rekening en de zorgverzekering niet afgeschreven.
In dit stadium valt er nog wel overheen te komen maar de volgende maand als deze situatie zich weer voordoet dan is bij een laag inkomen hier niet meer overheen te komen en is de schuldenaar tot het gilde van problematische schuldenaren toegetreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *